Echte vriendschap bestaat niet meer

Laatst las ik iets heel interessants in verband met een vreemde tendens dat iedereen, ongeacht geslacht, die meer dan gewone vrienden lijken, ook maar gelijk een relatie moeten hebben. Wie zich soms  begeeft in de schimmige delen van het internet, weet dat iedere film, serie of verhaal te maken krijgt met bedachte relaties, omdat "ze zo goed be elkaar passen". 

De platonische* relatie lijkt te zijn verdwenen: alles draait om sex. 

Om terug te komen op wat ik tegen kwam -ook op internet- was een constatering dat we van alles een relatie maken, omdat ware vriendschappen zijn verdwenen. Als we ons extreem op ons gemak voelen bij de ander, en we het gevoel hebben dat er meer in zit dan een gewone vriendschap, dan moet het wel een relatie worden, want dat is de volgende stap. Maar is dat wel zo? Is het niet veel waardevoller om gewoonweg mentaal je 100% met elkaar te kunnen verbinden, zonder daar de complicaties van een relatie bij te ervaren? Simpel gezegd is het altijd een relatie, want dat is de term voor intermenselijke contacten. Maar kan het zijn dat we die betekenis zijn vergeten, en heeft de tv een "relatie" tot iets gemaakt dat altijd fysiek contact nodig heeft?

Ware vriendschappen zijn zeldzaam geworden, en omdat alles mag, ervaar ik zelf ook bij hetzelfde geslacht een zekere spanning wanneer je te persoonlijk wordt, terwijl ik er wellicht niets mee bedoel. Identiteitscrisis. Een moderne, wellicht westerse identiteitscrisis, waarin onderlinge relaties zo onnodig gecompliceerd zijn geworden dat heel wat mensen alleen blijven, en vriendschappen door verwarring zich kunnen verbuigen tot een vreemde fysieke relatie die wellicht intiemer had kunnen worden was het enkel platonisch gebleven.

 

 

*Omdat ik uit ervaring weet dat niet iedereen meer de term "platonisch" volledig begrijpt, hier een kleine uitleg: Een platonische relatie is een intense relatie die geen fysiek contact behoeft, maar je mentaal in volledige harmonie bent en een vertrouwen zo intens kan zijn dat je alles met elkaar kunt bespreken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0